top of page

Hayata Yeniden Başlamak


Bir sihirli değnek olsa ve hayata yeniden başlasanız bu nasıl olurdu?

Belki çok, belki kısmen, belki de hiç memnun olmadığınız bir hayatınız var. Tümüne ya da bazı şeylere yeniden başlamak istiyorsunuz, diyelim. Bunu nasıl yaparsınız, biliyor musunuz?

"Hayata bir daha gelsem şunu yapmazdım ya da şöyle bir hayatım olurdu" diye kendinize sorduğunuz oluyor mu? Sorduğunuzda cevabınız evet ise; tekrar üzerinde düşünülmesi gereken başka bir soru var: Yaşamak istediğiniz hayata; doğduğumuz aile mi, okuduğumuz okul mu, arkadaşlarınız mı, sevdikleriniz mi veya parasızlık mı engel oldu, yoksa SİZ mi kendinize ENGEL oldunuz?

Duyduğunuz ilginç başarı öyküleri varken, ulaşmak istediğiniz hayata engel olanların kendi şartlanmalarınız olabileceğini hiç düşündünüz mü? Kendi şartlanmalarımızı yaratan zihnimiz ve aslında egolarımızdır. Ve aslında; egoları kırıp başkalarını suçlamadan kendimizi aynada görmek yaşamak istediğimiz gerçek hayatın başlangıcıdır.

Kendinizi aynada görme işi birçok yöntemle yapılabilir. Örneğin; uzman bir Koç aracılığı ile farkındalıklar yaşamak ya da yakın/uzak temasta olduğunuz farklı kişilerden kendinizle ilgili olumlu/olumsuz geri bildirimler almak, kişisel gelişiminizi artırmak ve egonuz ne diyor diye gözlemlemek şeklinde. Bu konu geniş bir konudur ancak güzel bir ip ucu olarak "başkasını suçluyorsanız, anda kalamayıp geçmiş ya da gelecekte yaşıyorsanız", egonuz devrededir.

Haydi isterseniz, bir yerinden yeniden başlayalım hayata, öncelikli biz neyiz ne istiyoruz onu bulalım.

Nasıl bir hayat isterdiniz, hayatınızda ne olsa size gerçekten mutluluk getirirdi? "Sizin için gerçek mutluluk kişilere ve objeleri mi bağlı yoksa sadece size mi?" Önce bunu yanıtlayalım. Bu sorunun aslında spritüel olarak tek bir cevabı var "Ben zaten mutluyum ve her koşulda her şeye sahibim." Bu iç mutluluk ve kendinize inanç duygularını yakalayamazsınız, öncelikle başkalarını suçlayarak ve gerçekleşmeyenleri daha da uzaklaştırarak, hayatınıza devam etme olasılığınız oldukça yüksek. Yeni hayatınıza başlamak için kendi içinizde her şeye sahip olduğunuzu ve mutlu olduğunuzu söylemek, yani sorumluluk almak en önemli adımdır. Babasının "Kız çocuğu okumaz" düşüncesi nedeniyle çalıştığı fabrikanın ortağı olan yoksul bir ailenin 5’ i kız, 7 çocuğundan biri olan A. Levent’ in ya da anne ve babasının kavgası yüzünden ilkokul ve ortaokula gidemeyip bugün Harvard Üniversitesi’nin ‘İleri Teknoloji’ Ekibi’nde çalışan M. Karabaş’ ın başarıları tesadüf değil. Sadece kendi kararlarını verip adım atmayı seçmişler.

Gücün önce kendinizde, sonra da çevrenizde olduğunu farkettiyseniz yazın devamı sizin için.

Devam edelim mi?

1. Hayatınızı tariflemek..

Öncelikle, yaşamak istediğiniz hayatı tarifleyin, hayal kurun.

Hayal kurarken şartlanmaları unuttun, para, çalışma kaygısı, eş, çocuk aile ve benzeri kısıtları 10 dakikalığına bir kenara koyun. Sadece mutlu sizi tarif edin. Hiçbir kısıt olmasın. Mutluluğunuzu şartlara bağlamadan hayal kurun. "Mutluluk şarta bağlı değildir. her koşulda mutlusunuz bu bilgiyi hatırlayın."

Vizyonunuzu oluşturun. 1 sene sonra neler oluyor, üç sene sonra ne yapıyorsunuz, 5 sene sonra neredesiniz, hayata gözlerini kaparken neyi başarmış olmak isterdiniz?

Size özel hiçbir kısıt olmadan kurduğunuz hayalleriniz tamam mı?

Şimdi hedefinizi olmuş gibi tarih, zaman, kişi, eylem belirterek net şekilde kısaca yazın. Örneğin, "3 sene sonra rahatça ve bereketli para kazanacağım işimde çalışıyorum ya da 1 sene sonra eşimle bir aylığına Avrupa turuna çıkıyoruz" gibi. Bunları düşünmek sizi heyecanlandırdı mı?

2. Araştırma Yapmak..

Hayaliniz sizi heyecanlandırıyorsa, bunları gerçekleştirmek için bir ipucu, araştırma yapmalısınız. Hayalinizdeki işte ne gibi özellikler aranıyor, tatil bütçeniz ne kadar olacak, hayalinizdeki ev kaç lira? Hedefinize giden yolda neler sizi bekliyor tek tek tespit etmelisiniz. Bu aşama yine şartlanmalardan uzak ama gerçekçi olmalıdır.Bu vizyonunuza ulaşmak için araştırma sonuçlarınıza göre kısa vadeli hedefler belirlemek gerekebilir.

3. Engellerinizi ve Yeteneklerinizi Belirlemek..

Bir sonraki adımda durum tespiti yer alıyor. Yine sormak ister misiniz kendinize; ne gibi yeteneklerim var, bu halimi nasıl gerçekleştirebilirim, hangi yeteneklerimi kullansam bu hedefime bir adım daha yaklaşırım? Bugüne kadarki başarılarınız neler ve bu başarıyı elde etmek için hangi özellikleri kullandınız? Her özelliğiniz işe yarabilir.Örneğin, çok iyi yemek yapmanız bile. Yemek yaparken ki sabrınız, titizliğiniz, dikkatiniz, hassaslığınız, sonuç odaklı olmanız, yenilikçi ve araştırmacı yönünüz sizin her hedefinizde kullanabileceğiniz yeteneklerdir.

Hepsini teker teker hatırlamaya çalışın. Rafa kalkmış yetenekler, eksik veya kullanılmayan pozitif özellikleriniz olabilir. Bunlar üzerine odaklanın ve bu hayalinizde size hangileri yardımcı olabilir arasından seçin. Bir önceki adımda araştırdığınız gereklilikler için hangi yönlerinizi kullanabileceğinize odaklanın. Yavaş yavaş yeteneklerinizi, değerlerinizi, elinizde pozitif olan ne varsa bu hayal içine koymaya başlayın. Yeteneklerinize odaklanıp, içinizdeki potansiyeli hissetmek ve sizi motive edecek başarı öyküleri araştırmak size yeni kapılar açabilir.

Sonra önünüzde engel olarak gördüklerinizi yazın ve hepsine evet ama hepsine en az bir ya da iki çözümü yazın. Örneğin, "Param yok, 100.000 TL lazım" çözüm olarak karşısına, daha çok kazanacağım bir iş bulacağım (-çalışkanlık yönünüz), giyim masrafımı azaltarak para biriktireceğim (-sabır ve tutumluluk yönünüz), yatırım yapacağım (-fırsatları değerlendirme yönünüz), finansman sağlamak için kaynak bulacağım (-araştırmacı ve farklı bakabilme yönünüz), vb. yöntemlerden kendinize uygun çözümleri bulmayı seçebilirsiniz.

Sonra olası şartlanmalarınızı yazın. "Asla bu kadar para kazanamam, eşim izin vermez, ailem destek olsaydı ancak başarabilirdim, patronum beni dinlemez, 2 çocuğum var ve bunu yapacak zamanım yok, vb. gibi". Bunların şartlanma olduğunu kabul edin ve başarı hikayelerini hatırlayın. Elbet eşinizin desteğini alacak bir yol, çocuklardan arta kalacak bir zaman, destek alınacak tanıdıklar bulunabilir. Zalim patronun bile kalbini yumuşatacak bir yöntem olabilir. Çözümlere odaklanın, zorlayın kendinizi, cevap mutlaka gelecektir. Diğer kişiler nasıl çözüyor, dilerseniz ilham alabilirsiniz.

4. Eylem Listesi Yapmak..

Yetenekleriniz ve çözüm listeniz tamamsa eylem listesi şeklinde planlama yapıp yazın gücünü kullanabilirsiniz, resimler hazırlayabilir, düş tablosu yapabilir, kendinize hangi yöntem uyuyorsa onu seçip uygulamaya başlayabilirsiniz.

Hedefleriniz için eylemlerinize bağlı olmak yine sizin sorumluluğunuzdadır. Eylem listenizde kim, kiminle, nerede, nasıl, ne zaman sorularının cevaplarının net olması oldukça önemlidir. Ucu açık eylemler sizi hedeften uzaklaştırabilir. İşi nasıl yapacağınızı bilirseniz, tek yapılması gereken o eylemi yapmaktır.

5. Sorumluluk Almak ve Harekete Geçmek..

En önemlisi de hayalinizden, hedefinizden kopmamak. Bunun için bu hayalinizi her gün ama her gün gözden geçirip olumlama yapabilir, sizi destekleyecek kişilerden gerekirse yardım alabilir veya daha hızlı ilerlemek için uzmanla örneğin bir koç, bir danışman, vb. ile de çalışabilirsiniz. Koçlar; hedefinizi tam olarak netleştirmenizde, yeteneklerinizin kullanmanızda, geliştirilecek özelliklerinizi belirlemenizde, farkındalıklar yaşamanızda, kendinize uygun eylem planları oluşturmada size yol arkadaşlığı yapmakta ve hedefinize en hızlı şekilde ve doğru rotada ulaşmanıza yardımcı olmaktadırlar.

Hayalleriniz, iç mutluluğunuz, hayata yeniden başlamak uzak değil. Mesafeleri yaratan kişinin kendisidir, aynı şekilde mesafeleri kat etmek de kişiye bağlıdır. Adımlarınızın sayısı, büyüklüğü, hedefinize giden rota sizin elinizdedir. Sorumluluk sizde. İsterseniz her şeyi başarabilirsiniz.

Kendinize inanın ve haydi koşun hayallerinize.

Pınar TAŞCIOĞLU / Purple & More Coaching

Yazılarımın izinsiz veya kaynak gösterilmeden kopyalanması sizin vicdani bir etiğinizdir.

En Yeniler..
Bizdekiler..
Ara..
  • Facebook Classic
bottom of page