top of page

ASLA PES Etme, Harekete GEÇ

ASLA PES Etme, pes etmemenin 10 yolu, pes etmemenin ipucları” diye çok okuyoruz, çok görüyoruz. Ya sonra? Pes etmeyip ne yapacağız? Ya da bazen de vazgeçmek gerekiyorsa?

Ben de size “ASLA PES Etme'yin” diyorum, ama devamı var..Harekete GEÇ..

Öncelikle 2 türlü hareket var: Ya vazgeç ve harekete geç ya da harekete geç.. İkisi de doğru sonuçlar doğurabilir, ama pes etmek doğurmaz. Vazgeçmek pes etmek değildir. Bazen vazgeçmek de lazım.. Vazgeçebilmek de bir erdemdir gereğinde. Vazgeçmediğimiz için bazen kendimizden vazgeçeriz. Ancak, pes etme aşamasındaysanız, ne yapılabilir bir bakmak lazım. İşin doğrusu, bu yazıyı okuduğunuzda “harekete mi geçeceksiniz, vaz mı geçip harekete geçeceksiniz?”, seçim sizin…

Hadi bakalım…

İkisinin de süreci çoğunlukla aynı aslında. Ben bu yazımda genel olarak 4 başlıkta ortak yönlerden bahsedeceğim.

1. Durum Değerlendirmesi Yapmak

Batan güneş için ağlamayın; yeniden doğduğunda ne yapacağınıza karar verin.

Dale Camegie

Durum değerlendirmesi yaparken artık kesinlikle bir çıkmaz içerisindeyseniz, örneğin her yolu denediğiniz halde işinizden memnun değilseniz vazgeçip özgürleşmek gerekir. Orada inat edip hayatı kendinize çekilmez hale getirmenizin bir anlamı yoktur. Bitmiş, tükenmiş bir ilişkinin sizi mutlu etmesini beklemek için hala boşa yaşayacak bir hayatınız var mı? Bu noktada vazgeçip özgürleşmeyi seçmek ve bulunduğunuz kutudan çıkmak gerekebilir.

Bununla birlikte, durum değerlendirmenizde halen atılacak adımlar, dönüştürülecek diyaloglar ve koşullar bulunuyorsa o zaman harekete geçmek gerekir.

Durum değerlendirmesi çok önemli bir adımdır. Çünkü kendinize dışarıdan bakmanız gerekecektir. Aynı kısır döngüde misiniz, ya da siz mi kendinize engeller koyuyorsunuz, denenecek başka yollar mı, kendinize tarafsızca sormalısınız. Bunun en pratik yolu, istediğiniz şeyi bir başkası başarmış mı, başarmışsa nasıl başarmış izlemektir.

2. İçsel Mutluluğunuzun Devamını Neyin Sağlayacağını Keşfetmek

Yapılırken heyecan duyulmayan işler başarılamaz.

Emerson

Herkesin işin sonunda mutlu olmak gibi bir amacı var. Aslında daha önceki yazılarımda da değindiğim gibi, özünde herkes mutlu, mutluluk şarta bağlı değil. Mutluluğunuzun devamı için ne yapabilirsiniz onu bulmalısınız. Diyelim ki, durum değerlendirmesinde vazgeçmeye karar verdiniz. O halde vazgeçtiğiniz şeyin yerine neyi koyuyorsunuz? Bazen tek alternatife takılırız. Bunun en doğru olduğunu düşünebiliriz ve sürekli o alternatifi denemeyi seçeriz. Yerine mutluluğunuzun devamını sağlayarak yenisini koyabiliyorsanız kısır döngüden kurtulabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki, o tek alternatiften vazgeçmek kaybettirmez.

Duruma baktınız, denenmemiş yollar, atalet, şartlanmalar, kendinize koyduğunuz engeller var. O halde kendinizi tebrik edebilirsiniz. Hedef hala sizin ve hala ona ulaşabilirsiniz. Ona ulaşabileceğinizi bilmek size iyi geldi mi?

Harry Potter kitabının yazarı “J. K. Rowling, 90 bin kelimeden oluşan ilk kitabı “Harry Potter and The Philosopher’s Stone”u bir bilgisayarı olmadığı için elle yazıyor. Onlarca defa reddedildikten sonra kitabı küçük bir yayınevi basmaya karar veriyor. Bunun da nedeni yayınevi sahibinin sekiz yaşındaki kızının kitabı çok sevmesi.” Pes etmemiş, onu mutlu eden işi yapmış ve engelleri aşmayı başarmış. Siz de sizi mutlu edecek yöntemle keyifle hedefinize yol alabilirsiniz.

3. Cesaretli Olmak

Peşlerinden gedecek cesaretiniz varsa; bütün rüyalar gerçek olabilir.

Walt Disney

Ahh cesaret.. Bazen yokluğu tüm kapıları kapatırken bazen de varlığı bizi fırtınalarda boğar. Ataklık, dayanıklılık, korku, acı, risk, belirsizlik bazen de tehdit içerir. Peki artık eminseniz hangisinin size faydası var? En kötü ne olur, diye düşünebilirsiniz. En kötü aslında şu anda yaşadığınızdır. Mutsuzsunuz, pes etmek üzeresiniz.. Yani içinde bulunduğunuz şikayet ettiğiniz duruma “devam” mı diyeceksiniz? Ya vazgeçin oradan çıkın, yeni hedef belirleyin ya da tüm cesaretinizle yeni atılacak adımlarınızı belirlemeyi seçin. Cesaretinizi kıran şeyleri tespit edip bu durumu yönetmek için eylem planları yapabilirsiniz.

Hedefinize ulaşmada size sizce kim daha çok yardımcı olabilir; başarılı ve cesaretli kişiler mi yoksa cesareti kırılmış veya başarı grafiği düşük kişiler mi? Hedeflerine ulaşmakta başarılı olamayan veya cesareti olamayan kişiler ile konuştuğunuzda sizi yolunuzdan çevirme ihtimalleri bulunmaktadır. Çünkü egosal olarak bilinçaltında sizin de başarmanızı istememeleri tehlikesi bulunmaktadır. Kendileri yapamadığı için siz yaparsanız bilinçaltında egoları bunu yeni bir yenilgi olarak kabul edecektir, bu nedenle size kötümser senaryolar ile gelmeleri olasıdır. Onları dinlemek yerine başaranların nasıl başardığını öğrenmek sizi cesaretlendirir miydi? Ayrıca, cesareti kazanmakla ilgili yazılı birçok kaynak var. İlgilenirseniz, size yol göstereceklerdir.

4. Harekete Geçmek

ASLA PES Etme, Harekete GEÇ!

Purple & More Coaching

İşte sıra yine sizde. Baş rolde siz varsınız. Hayatınızı harekete geçerek siz kurtaracaksınız. Yerine yeni bir şey koyarak vaz da geçseniz, devam kararı da alsanız bunu siz yapacaksınız. Başarmak istediğiniz hedefiniz için planlı bir şekilde adımlar atın. Belki defalarca düşeceksiniz ama her kalkışınız bir öncekinden daha güçlü olacaktır. Özellikle burada düşmemek için Profesyonel Koçlarla çalışabilirsiniz. Size sağlayacakları destek ile sizi yolda düşmemeniz için kolunuzdan tutacak ve düz bir yol ile hedefinize ulaşabilmenize katkı sağlayacaklardır. Motivasyon, hedefe nasıl ulaşılacağı ve harekete geçmekle ilgili diğer yazılarımı okuyabilirsiniz. Size destek olacaktır. Milli Piyangodan para kazanma gibi bir amaç belirlemediyseniz, ki onun için bile gidip bilet almanız gerekiyor, özet olarak, sorumluluk sizde. Hedefe ulaşmak için iste, hisset, araştır, planla, üşenme, erteleme ve Harekete GEÇ

ASLA PES Etme diye başlayıp Harekete GEÇ, diye biten bu yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.Ayrıca, bu mottomun oluşması için bana koçluk yapan Perfect Mind Coach Acedemy'nin sahibi değerli K. Murat ÖZLEN'e de teşekkür ederim.

Kendinize asla pes etmemeniz dileğiyle…

Pınar TAŞCIOĞLU / Purple & More Coaching

Yazılarımın izinsiz veya kaynak gösterilmeden kopyalanması sizin vicdani bir etiğinizdir.

En Yeniler..
Bizdekiler..
Ara..
  • Facebook Classic
bottom of page