top of page

Maalesef' siz İletişim

"Maalesef" kelimesi sizde ne çağrıştırıyor?

Benim için hüzün barındıran ve umutları silen bir kelimedir “maalesef”. Neyi tarifler bu kelimeyle başlayan cümleler? Sözlük anlamında; "üzülerek söylüyorum ki, yazık ki" anlamında kullanılır. Peki söyleyen kişi kendi adına mı üzülür, yoksa başkası adına mı? İçten midir bu üzüntüsü yoksa, yapmacık mı?

"Maalesef" kelimesi sadece bir örnek. Asıl konu; son zamanlarda, olumsuz anlam içeren cümlelerin pozitif cümlelere göre daha çok kullanılması. Hatta; pozitif anlam içeren cümleleri artırmak yerine, her geçen gün olumsuz cümleler çoğalır oldu. Yani negatiften beslenmek giderek artıyor. Birçok araştırma olumlu düşünmenin gücünü kanıtlamışken negatif düşünmenin altında yatan temel neden nedir? Örneğin; başkasını suçlama, özgüven eksikliği, sorumluluk almama veya temelde o işi yapma isteksizliği olabilir mi, sizce?

Bu konuya birazdan devam edeceğim. Bu konunun akrabası başka bir konu var, "iletişim". Kendimizle ve başkaları ile olan ilişkilerin temelinde yatan bir konu.

Biraz da iletişim...

İletişim çağında yaşıyoruz deniyor ya, karşınızdaki ile doğru iletişim kurabiliyor musunuz?

Eski zamanlardaki yüz yüze konuşmanın yerini günümüzde onlarca çeşit iletişim aldı. Sizce karşımızdaki ile olan iletişiminiz arttı mı? İstatistiklere göre; kavgalar, yükselen sesler, boşanan insanlar ve şikayetler artmış gözüküyor. Bu durum doğru kurulamayan iletişimin bir sonuçlarından biridir. İlk başta birbirlerine çok değer veren insanlar bir süre sonra ayrı dünyaların insanları oluyorlar. Ancak, sonuçtan kimse memnun olmuyor. Telafisi zor kelimeler, geri dönüşü olmayan kararlar bu memnuniyetsizliği tahammülliyetsizliğe çeviriyor ve sonunda “maalesef” kelimesi çıkıp geliyor her cümlenin başına… "Maalesef, bu iş yürümüyor." Zaten bir süre sonra da iletişim kopuyor. Peki, nedir karşıdakini anlamakta çekilen bu güçlüğün nedeni?

Hatanın nerede olduğunu bulmak gerekiyor. İletişimde genelde; tehdit etme, alay etme, avutma, sorgulama, emir verme, nasihat etme, uyarma, eleştirme ve karşıdakini sorgulama hataları yapılıyor. Herkes karşıdakiyle her türlü iletişimi kurduğunu, "her" yolu denediğini, ancak "bir türlü" anlaşamadıklarını söylemeye devam ediyor. Bu tez koçluk tekniğinde ve iletişim tekniklerinde doğru olarak kabul edilemez. Hayvanlarla, bitkilerle, ölüm döşeğindeki bilinci kapalı hastalarla bile iletişim kurulurken, karşımızdaki kişi ile anlaşamamak ne anlama geliyor sizce? Kişiler nasıl olur da birbiriyle anlaşmanın bir yolunu bulamaz? Koçluk tekniği mutlaka bir yolun olduğunu kabul eder ve başarıya ulaşır. Tabii ki çözüm sizden başlar.

Etkili ve doğru iletişim tekniklerini başka bir yazımda ayrıntılı olarak işleyeceğim.

Burada vurgulamak istediğim, iletişimin kalpten kalbe kurulan bir köprü olduğudur. Yol aranırsa bulunur, yol istenirse dümdüz olur, yol yürünürse uzar gider yeni yollar açar. Her yolun da bir tabelası vardır. O tabelanın gösterdiği yeri anlamak için okumayı, yazmayı ya da sembolleri çözmeyi bilmek ya da öğrenmek gerekir. Bazen yazılanları bilmek de yetmez, anlamak ve düşünmek de gerekebilir. Net olmayan şeyler varsa yakınına gidip bakmak ya da arkasından dolanıp incelemek gerekebilir. Hatta bazen de hissedilmeli rüzgârın sesini, nasıl bir yol orası, diye. Tabelaya dikkat etmeden, yanlış okunarak girilen yollarda kaza yapmak, hedeflenen yere varamamak neyin sonucudur acaba? Yanlış girilen yollarda harcanan zaman, sarf edilen emek için yollar mı sorumludur, yoksa yolda giden mi?

Sağlıklı iletişimin yolu da iletişim kurulan kişinin tabelasını doğru okuyabilmekle başlar. Tabelası anlaşılmadan girilen yol misali, anlamadan, dinlemeden kurulan iletişim ortada bir mucize yoksa yanlış yola çıkarır bireyleri. Yanlış yollar yanlış labirentlere, çıkmaz, dönülmez yollara sokabilir. Ve bazen o çıkmaz yollarda dolanıp durur insan, nerede olduğunu bilmeden. Hiçbir iletişim aracı da deşifre edemez nerede olunduğunu, çünkü sorumluluk önce bireyde sonra çevrededir. Yine bu yoldan başka bir yola gidecek olan kişinin kendisi olacaktır.

Ve maalesef' e geri dönersek;

Bu tarz olumsuz kelimelerin kendinizle olan iletişiminde size ne kazandırdığını kendinize sorun. Kendinizle nasıl bir iletişim kuruyorsunuz, negatif mi pozitif mi? Karşınızdaki kişi ile ya da kendinizle olan iletişiminiz negatif olur ise, sonuç ne olur? Olumsuz düşünmek kendinizle kurduğunuz iletişimde nasıl bir rol oynuyor? Olumsuz düşünceleriniz kime hizmet ediyor? Zihniniz kalbinize negatif enerji yolladığında beslenen yönünüz hangisi? Ve en önemlisi istediğiniz sonucu elde ediyor musunuz? Ulaşmak istediğiniz hedefe giden yolda kalbinizin tabelasını anlasaydınız nasıl bir yol sizi beklerdi? Ve bu yolu pozitif bir bakış açısı ile düzenleseydiniz yine de "maalesef bu iş olmaz" der miydiniz?

Bazen böyle yazılar gelir bulur insanı ve bunun bir anlamı vardır. Hayatta hiçbir şey tesadüf değildir. “Artık önce kendinizden başlayarak etrafınızla doğru iletişimi geçmeye başlayabilirsiniz.”

Pınar TAŞCIOĞLU / Purple & More Coaching

Yazılarımın izinsiz veya kaynak gösterilmeden kopyalanması sizin vicdani bir etiğinizdir.

En Yeniler..
Bizdekiler..
Ara..
  • Facebook Classic
bottom of page